Antikroppstest för covid-19

På Vaccinova erbjuder vi antikroppstest för covid-19 på flertalet kliniker runt om i Sverige i samarbete med Apotek Hjärtat. 

Du svar på om du har haft covid-19 eller ej inom 10-20 minuter. 

Du kan boka tid i förväg här på vår hemsida, men vi erbjuder även drop-in i mån av plats.

Kom ihåg att ditt provresultat på antikroppstest inte kan användas som reseintyg.

Vad är ett antikroppstest?

Ett antikroppstest används för att påvisa om en person har haft covid-19 och därmed utvecklat antikroppar. 

Antikroppar utvecklas ofta några veckor efter att du blivit smittad med covid-19. Därför är det bra att vänta några veckor från då symptomen först uppträdde innan du tar ett antikroppstest. Du ska därmed inte ta testet om du har symptom.

Så går testet till

Antikroppstestet tas som blodprov i form av ett stick i fingret. Efter blodprovet tar det cirka 10-20 minuter innan du får ditt provsvar.

Antikroppstest gäller ej som reseintyg

Ett antikroppstest kan inte användas för utfärdande av reseintyg. Detta beror på att testet inte visar om du har covid-19 eller ej, utan visar istället huruvida du tidigare har haft covid-19 eller ej.

Vem kan ta testet?

Personer som är över 15 år kan ta antikroppstest. Personer som är under 16 år måste dock ha målsman närvarande för att få ta testet.

Var kan jag ta ett antikroppstest?

Vi erbjuder antikroppstest på en rad kliniker runt om i Sverige i samarbete med Apotek Hjärtat. 

På vår hemsida kan du på sidan ”Boka tid” hitta kliniker baserat på olika regioner och hitta den klinik som ligger närmast dig. Vi erbjuder även drop-in i mån av plats.

Hur säkert är provsvaret?

Antikroppstestet ger tillförlitliga resultat. Dock kan det förekomma att du får ett negativt resultat trots att du har haft covid-19. 

Ett negativt resultat innebär att du inte har mätbara nivåer av antikroppar mot covid-19 viruset. Du kan dock ändå ha haft covid-19 eftersom immunförsvaret kan bekämpa infektionen på andra sätt än med antikroppar.

Vad kostar ett antikroppstest?

Ett antikroppstest kostar 125 kr.

Skrivet och uppdaterat senast 19-08-2021 av Dr. Karl-Eric Karlman