Du har väl inte glömt fylla på ditt skydd mot TBE?
RS-virus är en sjukdom som kan orsaka allvarlig luftvägsinfektion och återkommer i årliga epidemier under vinterhalvåret. Det är ett av våra vanligaste luftvägsvirus och antalet drabbade varierar från år till år. De som är i störst risk att drabbas för allvarlig sjukdom är nyfödda barn och äldre.
Det finns idag olika strategier för att skydda barn mot RS-virus. Det ena är ett vaccin som ges till den gravida under graviditetsveckorna 24-36. Den gravida bildar då antikroppar mot sjukdomen som sedan överförs till det ofödda barnet. Detta kallas maternell överföring av antikroppar där barnet har skydd upp till 6 månader efter födseln. Det är detta vaccin vi kan erbjuda på våra mottagningar.
OBS! Vaccin mot RS-virus kan endast bokas med 1 veckas framförhållning.
Symptomen på RS-virus varierar från lindrig förkylning till allvarlig luftvägsinfektion. De första sjukdomssymtomen är vanligen feber, snuva och hosta och kan vara i upp till två veckor. Svår nedre luftvägsinfektion kan uppträda i alla åldrar, men ses främst (förutom hos spädbarn) hos personer över 60 år och/eller personer med nedsatt hjärt-/lungfunktion. Ibland kan symtomen bli så allvarliga att det krävs sjukhusvård.
Vanliga symptom hos de allra yngsta barnen är bland annat slöhet och irritabilitet, att de vägrar äta mat, andningsuppehåll utan några andra egentliga symptom.
Symtomen kan även bestå av:
Sjukdomen finns globalt, men förekommer främst under vintertid.
Oavsett hur frisk du känner dig försämras immunsystemet i takt med att du blir äldre och man får svårare att bekämpa infektioner, som då exempelvis RS-virus. Risken för allvarliga symtom ökar, särskilt om du är över 60 år.
RS-virusinfektioner är vanligtvis lindriga, men kan även ge allvarliga symtom. Hos äldre vuxna är RS-virus en bakomliggande orsak till lunginflammation och andra allvarliga komplikationer i de nedre luftvägarna. RS-virusinfektion kan leda till sjukhusvård och försämring av underliggande sjukdomar såsom kronisk hjärtsvikt, astma och KOL (kronisk obstruktiv lungsjukdom).
RS-virus är idag den vanligaste orsaken till nedre luftvägsinfektion hos barn yngre än 1 år och barn yngre än tre månader är de som har störst risk att bli allvarligt sjuka. Majoriteten av de som intensivvårdas är barn.
Viruset är mycket smittsamt och sprids via hosta/nysningar hos den som är sjuk men kan även överleva flera timmar på kontaminerade ytor och föremål. Var noggrann med handhygien och undvik kontakt med sjuka individer.
Du som är äldre än 60 år rekommenderas vaccinera dig mot RS-virus, men det finns ett vaccin som är godkänt för personer från 18 års ålder.
Gravida i vecka 24-36. Under 2025 kommer dock ett läkemedel mot RS-virus införas i barnvaccinationsprogrammet, där man tillför antikroppar till det nyfödda barnet direkt efter födseln. Viktigt att veta att man inte alltid kan få detta läkemedel ifall den gravida tidigare vaccinerat sig mot RS-virus. Prata med din barnmorska.
Om du har feber vid vaccination.
Om du är gravid i vecka 1-23, då kommer inte ditt nyfödda barn få tillräckligt god effekt av vaccinet. De flesta gravida kan vaccineras, men har man feber bör man avvakta.
I nuläget har man sett skydd över 3 säsonger om man vaccinerar sig som äldre. När det gäller vaccin för gravida ska man i så fall ta 1 dos per graviditet.
Likt alla vacciner kan biverkningar uppstå efter vaccination, men vanliga vid vaccin mot RS-virus smärta och rodnad vid injektionsstället, huvudvärk och trötthet.
Ja.
Nej, men med start 2025 kommer nyfödda barn i Sverige ges ett förebyggande läkemedel med antikroppar vid födseln. Prata med din barnmorska.
Skrivet och uppdaterat senast 2025-06-25 av Dr. Karl-Eric Karlmar
Går du i naturen i högt gräs kan heltäckande klädsel/stövlar minska risken för att få fästing på huden och därmed smitta. Förebyggande spray med MoskitoGuard minskar ytterligare risken. Det finns ett välbeprövat vaccin mot TBE som i grundutförande ges i tre eller eventuellt fyra doser från 1 års ålder.
Det finns 2 olika vaccinationer med avdödat TBE-virus vilka fungerar bra. Grundimmunisering sker med 3 doser där första dosen rekommenderas under våren, andra dosen efter 1-3 månader och den tredje efter 5-12 månader.
Äldre än 50 år ges en kompletterande dos 2 månader efter dos nummer 2.
Då skydd uppstår 2 veckor efter dos 2 fås ett gott skydd under hela fästingsäsongen.
För att stärka effekten sker en förnyad vaccination först efter 3 år och sedan i 5-årsintervall.
All vaccination sker i normalfallet i överarmen.
TBE vaccin är välbeprövat och har få biverkningar. Smärta kan ske vid injektionsstället liksom feber. Mindre vanliga biverkningar är muskelvärk och trötthet.
Barn från 1 års ålder kan vaccinera sig mot TBE. Vi använder åldern som gräns då den immunologiska mognaden bestämmer dosens storlek och inte om barnet är ”stort” för sin ålder. Barn under 18 månader kan få vaccinet i ena lårmuskeln om muskulaturen i överarmen inte ger möjlighet till intramuskulär injektion.
TBE-vaccin ges vanligen inte till gravida om inte risken för TBE-smitta är hög. Erfarenheten har dock visat att många kvinnor blivit vaccinerade mot TBE under en okänd graviditet utan att det uppstått komplikationer. Det är möjligt att vaccinera under amningsperioden utan att det påverkar barnet.
Vi på Vaccinova har valt att inte utföra snabbspår av TBE vaccination.
Vi använder vaccinerna FSME-IMMMUN och Encepur och dessa vaccin är utbytbara med varandra.
Vi är ett vaccinationsföretag med över 180 mottagningar i Sverige.
Vi är specialister på apoteksvaccination och har förutom våra egna kliniker mottagningar hos våra samarbetspartners Kronans Apotek och DOZ Apotek. I vissa städer samarbetar vi även med ICA och Coop.
Vaccinova vaccinerar hela familjen och hos oss är det viktigt att alla känner sig trygga. Våra legitimerade sköterskor är lyhörda för allas behov – oavsett om du är stor eller liten.
Boka tid hos din närmaste Vaccinova-mottagning. Vi har även Drop-in i mån av tid.