Innehåll

Poliovaccin

Polio är en sjukdom som orsakas av poliovirus som förekommer i tre varianter: poliovirus typ 1, 2 och 3 som alla orsakar polio. 

Sedan massvaccination mot polio inleddes i Sverige 1957 minskade antalet poliofall kraftigt och det sista fallet av polio i Sverige rapporterades 1977. 

Polio förekommer dock fortfarande fortfarande i Afghanistan och Pakistan. Genom att vaccinera dig mot polio kan du skydda dig mot sjukdomen.

Hur smittas polio?

Poliovirus sprids via avföring och infekterat vatten och avlopp. Därmed kan polio smittas då man dricker vatten som är infekterat med poliovirus.

Symptom

I vissa fall kan personer få polio utan att märka av det, men 10% av de som får sjukdomen får feber, huvudvärk, illamående och kräkningar. 

Inom några dygn kan symptomen hos 1% av de med polio följas av förlamningar i både armar, ben och andningsmuskulatur. Därutöver kan en av 200 med polio få permanent förlamning. Vid förlamning av andningsmuskulaturen är risken stor att sjukdomen får en dödlig utgång.

Vem ska vaccineras?

Vaccination mot polio är inkluderat i vaccinationsprogrammet mot barn och ges enligt programmet vid följande åldrar:

  •       3 månader + 5 månader + 12 månader
  •       5 år

Om du har blivit vaccinerad enligt vaccinationsprogrammet har du ett mycket bra skydd mot polio. Dock rekommenderas du ändå att ta ytterligare en dos av vaccinet om du ska resa till ett land där polio förekommer.

Vem ska inte vaccineras mot polio?

Som med alla vaccin ska du inte vaccineras om du har en känd allergi mot någon beståndsdel i vaccinet. Du ska inte heller vaccinera dig om du har haft allvarliga reaktioner efter tidigare vaccination.

Biverkningar

Du kan få lindrig rodnad, svullnad och ömhet där vaccinet injiceras, men dessa biverkningar går ofta över inom några dagar. Kvarvarande eller större rodnad och svullnad förekommer mer sällan. 

Du kan också få feber på 38–39°C men även detta går ofta över inom några dagar.

Graviditet och amning

Det går bra att vaccinera sig mot polio både för gravida och ammande kvinnor.

Skrivet och uppdaterat senast 24-07-2021 av Dr. Karl-Eric Karlman

Vanliga Frågor

TBE

Går du i naturen i högt gräs kan heltäckande klädsel/stövlar minska risken för att få fästing på huden och därmed smitta. Förebyggande spray med MoskitoGuard minskar ytterligare risken. Det finns ett välbeprövat vaccin mot TBE som i grundutförande ges i tre eller eventuellt fyra doser från 1 års ålder.

Det finns 2 olika vaccinationer med avdödat TBE-virus vilka fungerar bra. Grundimmunisering sker med 3 doser där första dosen rekommenderas under våren, andra dosen efter 1-3 månader och den tredje efter 5-12 månader.

Äldre än 50 år ges en kompletterande dos 2 månader efter dos nummer 2.
Då skydd uppstår 2 veckor efter dos 2 fås ett gott skydd under hela fästingsäsongen.
För att stärka effekten sker en förnyad vaccination först efter 3 år och sedan i 5-årsintervall.

All vaccination sker i normalfallet i överarmen.

TBE vaccin är välbeprövat och har få biverkningar. Smärta kan ske vid injektionsstället liksom feber. Mindre vanliga biverkningar är muskelvärk och trötthet.

Barn från 1 års ålder kan vaccinera sig mot TBE.  Vi använder åldern som gräns då den immunologiska mognaden bestämmer dosens storlek och inte om barnet är ”stort” för sin ålder. Barn under 18 månader kan få vaccinet i ena lårmuskeln om muskulaturen i överarmen inte ger möjlighet till intramuskulär injektion.

TBE-vaccin ges vanligen inte till gravida om inte risken för TBE-smitta är hög. Erfarenheten har dock visat att många kvinnor blivit vaccinerade mot TBE under en okänd graviditet utan att det uppstått komplikationer. Det är möjligt att vaccinera under amningsperioden utan att det påverkar barnet.

Vi på Vaccinova har valt att inte utföra snabbspår av TBE vaccination.

Vi använder vaccinerna FSME-IMMMUN och Encepur och dessa vaccin är utbytbara med varandra.

Bältros

Bältros kan uppstå hos personer som tidigare har haft vattkoppor eftersom det virus som orsakar vattkoppor ligger vilande i kroppen och orsakar en infektion igen. 

Det är relativt vanligt med bältros då 1 av 3 i Sverige får bältros någon gång under sin livstid. Vanligast är att de över 50 år får sjukdomen då två tredjedelar av de som drabbas är över 50 år.

Du kan endast få bältros om du tidigare har haft vattkoppor och du kan inte smittas och få bältros av någon som har vattkoppor eller bältros. 

Det förekommer i enstaka fall att någon som har bältros kan smitta någon som inte har haft vattkoppor, varav denna person får vattkoppor.

Bältros ger vanligen symptom i form av smärtsamma röda utslag och blåsor. Det är vanligt att blåsorna uppkommer på ena sidan av kroppen, men de kan också uppkomma var som helst på kroppen. 

Drygt 10 % av de som får bältros drabbas av postherpetisk neuralgi (PHN) som ger nervsmärta som kan kvarstå i mer än tre månader. I vissa fall kan bältros också ge upphov till feber, trötthet och huvudvärk.

De som är över 50 år rekommenderas att vaccinera sig mot bältros eftersom personer i denna ålder riskerar att få mycket allvarliga symptom av bältros. Den individuella bedömningen för rekommendation av vaccin baseras på följande faktorer:

  •       Den ökade risken för bältros och postherpetisk neuralgi som följer med ökande ålder.
  •       Individuella riskfaktorer förutom ålder för att drabbas av bältros och de komplikationer som bältros ger.

Bältrosvaccinet Shingrix kan ge biverkningar som smärta vid injektionsstället och andra vanliga biverkningar är muskelvärk, huvudvärk och magtarmsymptom.

Hepatit A+B

Hepatit A smittar främst via avloppsförorenat vatten och du kan därför bli smittad om du direkt dricker detta vatten eller sköljer livsmedel med vattnet. På grund av detta förekommer hepatit A främst i länder där dricksvatten hygienen är dålig.

Tiden från det att du har blivit smittad med hepatit A till att du börjar utveckla sjukdomssymptom är två till sex veckor. Hepatit B smittar via blod, kroppsvätskor och vanligtvis sker det genom sexuellt umgänge. Tiden från det att man har blivit smittad till sjukdom är ofta ca 2-6 månader

Det rekommenderas att du vaccinerar dig minst en månad före resan med två doser för att du ska få ett visst skydd mot viruset. För fullt skydd mot hepatit A och B krävs tre doser.

Du vaccineras mot hepatit A och B och hepatit B vid tre tillfällen enligt följande:

  • Du får första dosen
  • Du får andra dosen en månad efter första dosen.
  • Du får tredje dosen tidigast sex månader efter första dosen

Efter den tredje dosen av kombinationsvaccinet har du skydd mot hepatit A under minst 30 år samt skydd mot hepatit B resten av livet.

Det är ovanligt mot allvarliga reaktioner mot vaccinet, men du kan förvänta dig att det blir lite rött, svullet och ömt på stickstället. En del får även feber, huvudvärk och muskelvärk.

Vi kan erbjuda vaccination mot endast hepatit a eller b. Vaccin för hepatit a och b ingår för närvarande inte i vårt standardsortiment därav kan utbudet skilja sig på vissa orter. 

Vid frågor kring vaccination mot endast hepatit a eller b skicka en förfrågan till support@vaccinova.se.

Vaccinova white logo

Om oss

Vi är ett vaccinationsföretag som finns på över 150 platser i Sverige.

Vi är specialister på apoteksvaccination och har förutom våra egna kliniker mottagningar hos våra samarbetspartners Kronans Apotek och DOZ Apotek. I vissa städer samarbetar vi även med ICA och Coop.

Vaccinova vaccinerar hela familjen och hos oss är det viktigt att alla känner sig trygga. Våra legitimerade sköterskor är lyhörda för allas behov – oavsett om du är stor eller liten.

Boka tid hos din närmaste Vaccinova-mottagning. Vi har även Drop-in i mån av tid.

Vaccinova AB

Bielkegatan 2C, 582 21 Linköping
556983-0002
© 2024 Vaccinova AB. All rights reserved.
Cookie-Policy Artiklar Privacy Policy