Du har väl inte glömt fylla på ditt skydd mot TBE?
Säsongsinfluensa är en virussjukdom som ofta förekommer under en höstsäsong under året. Smittsamheten av säsongsinfluensa är mycket stor och vissa smittade kan bli allvarligt sjuka. Enligt Socialstyrelsen avlider i genomsnitt 685 personer i säsongsinfluensa per år. Du kan vaccinera dig mot säsongsinfluensa och därmed få ett bra skydd mot virussjukdomen. Du som är 65+ eller i riskgrupp och som får kostnadsfri influensavaccination från vårdcentralen, men som av olika anledningar väljer att komma till oss i stället – kommer få ett kraftigt reducerat pris; se aktuell prislista.
Om du får säsongsinfluensa är det vanligt att få symptom som halsont, feber, hosta, trötthet och ont i kroppen.
Du tar en dos av vaccinet årligen och vaccinet skyddar antingen mot tre eller fyra virusstammar som kan orsaka influensa. Det är bäst att vaccinera sig på hösten innan influensasäsongen drar igång i större utsträckning.
Det är ovanligt med allvarliga reaktioner vid vaccination mot säsongsinfluensa.
Injektionsvaccin kan orsaka rodnad, svullnad och ömhet på injektionsstället, men det går ofta över inom några dagar. Andra biverkningar är nästäppa, huvudvärk, muskelvärk och feber.
Vaccin mot säsongsinfluensa håller i 6–9 månader och räcker alltså under en influensasäsong så länge du inte vaccinerar dig för tidigt under året.
Vaccin mot säsongsinfluensa ger aldrig ett 100-procentigt skydd men de som insjuknar trots vaccination får ofta lindrigare symtom och färre komplikationer än de som inte vaccinerat sig.
Vilket skydd man får beror delvis på hur bra skydd vaccinet ger mot den influensastam som ger infektionen. Skyddet beror också på hur lång tid som gått sedan du vaccinerades eftersom det tar 2 veckor innan man får ett bra skydd av vaccinet.
Både gravida och ammande kvinnor kan vaccinera sig mot säsongsinfluensa. Generellt rekommenderas att gravida vaccinerar sig efter graviditetsvecka 16.
Gravida kan bli mer sjuka av influensa än kvinnor som inte är gravida och därför rekommenderas att gravida vaccinerar sig mot säsongsinfluensa. Dessutom ger vaccinet också ditt barn ett bra skydd mot säsongsinfluensa när barnet är nyfödd.
Barn under 6 månader ska inte vaccineras mot säsongsinfluensa.
Skrivet och uppdaterat senast 07-07-2021 av Dr. Karl-Eric Karlmar
Går du i naturen i högt gräs kan heltäckande klädsel/stövlar minska risken för att få fästing på huden och därmed smitta. Förebyggande spray med MoskitoGuard minskar ytterligare risken. Det finns ett välbeprövat vaccin mot TBE som i grundutförande ges i tre eller eventuellt fyra doser från 1 års ålder.
Det finns 2 olika vaccinationer med avdödat TBE-virus vilka fungerar bra. Grundimmunisering sker med 3 doser där första dosen rekommenderas under våren, andra dosen efter 1-3 månader och den tredje efter 5-12 månader.
Äldre än 50 år ges en kompletterande dos 2 månader efter dos nummer 2.
Då skydd uppstår 2 veckor efter dos 2 fås ett gott skydd under hela fästingsäsongen.
För att stärka effekten sker en förnyad vaccination först efter 3 år och sedan i 5-årsintervall.
All vaccination sker i normalfallet i överarmen.
TBE vaccin är välbeprövat och har få biverkningar. Smärta kan ske vid injektionsstället liksom feber. Mindre vanliga biverkningar är muskelvärk och trötthet.
Barn från 1 års ålder kan vaccinera sig mot TBE. Vi använder åldern som gräns då den immunologiska mognaden bestämmer dosens storlek och inte om barnet är ”stort” för sin ålder. Barn under 18 månader kan få vaccinet i ena lårmuskeln om muskulaturen i överarmen inte ger möjlighet till intramuskulär injektion.
TBE-vaccin ges vanligen inte till gravida om inte risken för TBE-smitta är hög. Erfarenheten har dock visat att många kvinnor blivit vaccinerade mot TBE under en okänd graviditet utan att det uppstått komplikationer. Det är möjligt att vaccinera under amningsperioden utan att det påverkar barnet.
Vi på Vaccinova har valt att inte utföra snabbspår av TBE vaccination.
Vi använder vaccinerna FSME-IMMMUN och Encepur och dessa vaccin är utbytbara med varandra.
Vi är ett vaccinationsföretag som finns på 181 platser i Sverige.
Vi är specialister på apoteksvaccination och har förutom våra egna kliniker mottagningar hos våra samarbetspartners Kronans Apotek och DOZ Apotek. I vissa städer samarbetar vi även med ICA och Coop.
Vaccinova vaccinerar hela familjen och hos oss är det viktigt att alla känner sig trygga. Våra legitimerade sköterskor är lyhörda för allas behov – oavsett om du är stor eller liten.
Boka tid hos din närmaste Vaccinova-mottagning. Vi har även Drop-in i mån av tid.