Region Skåne:
Vaccination against covid-19

Tanzania

Innan du ska resa till Tanzania är det rekommenderat att du tar ett antal vaccin. Detta inkluderar vaccin mot hepatit A som rekommenderas för alla. Vaccin mot hepatit B rekommenderas om du tänkt stanna längre än tre veckor. Om du ska vistas på landsbygden och med lokalbefolkning rekommenderas du också att vaccinera dig mot kolera och tyfoid.

Rekommenderade vaccinationer

Vid längre vistelse (backpacking, volontärarbete, bosättning etc.)

Obligatoriska vaccinationer

Det är krav på gula febern vaccin om du nyligen besökt ett land där sjukdomen förkommer.

Övriga rekommendationer

Inför din resa till Tanzania finns det dessutom några andra rekommendationer som är bra att följa.

Hygien

Du bör undvika att dricka kranvattnet i Tanzania och istället hålla dig till vatten på flaska eller koka vattnet. Du bör även undvika att äta kyckling, skaldjur och rå fisk om du är osäker på restaurangens hygien.

Malaria

Malaria förekommer i stora delar av Tanzania och oftast rekommenderas profylax med malariatabletter. Dessutom är myggnät och myggstift rekommenderat.

Rabies

Rabies förekommer i Tanzania och du bör därför undvika att ta kontakt med däggdjur såsom hundar, katter och apor. Om du skulle bli biten bör du omedelbart söka vård.

Bra att veta om Tanzania

Inför din resa till Tanzania finns det lite grundläggande information om landet som kan vara bra att känna till.

Klimat och bästa tid att resa

I allmänhet är klimatet i Tanzania tropiskt och varmt, men det förekommer lokala variationer som främst bestäms av höjden över havet. Under Tanzanias sommarmånader december till mars är dagarna heta och soliga med en medeltemperaturen på strax över 25 °C. Temperaturen kan dock nå uppemot 35 °C.

Sjukvård

Sjukvården är begränsad i Tanzania och svårare fall kräver ofta medicinsk evakuering med flyg. Du bör se över att din reseförsäkring innehåller skydd i händelse av evakuering för vård.

Skrivet och uppdaterat senast 19-09-2021 av Dr. Karl-Eric Karlman