Region Skåne:
Vaccination against covid-19

Marocko

Om du ska resa till Marocko finns det ett antal vaccin som kan vara fördelaktiga att ta innan din resa. Alla som planerar att besöka Marocko rekommenderas att ta vaccin mot hepatit A. Om du planerar att stanna en längre tid än tre veckor i landet är vaccin mot hepatit B också rekommenderat. Om du ska stanna längre tid än tre veckor och besöka ställen utanför turistområdena kan du också behöva vaccination mot tyfoid.

Rekommenderade vaccinationer

Vid längre vistelse (backpacking, volontärarbete, bosättning etc.)

Övriga rekommendationer

Inför din resa till Marocko finns det dessutom några andra rekommendationer som är bra att följa. 

Hygien

Kranvattnet i Marocko är drickbart men det är ändå rekommenderat med vatten på flaska. Du bör även tvätta frukt och grönsaker innan du äter dem.

Rabies

Rabies kan förekomma i Marocko och du bör därför vara försiktig kring däggdjur samt direkt uppsöka sjukvård om du blir biten.

Bra att veta om Marocko

Innan du reser till Marocko finns det lite grundläggande fakta om landet som kan vara bra att veta om.

Klimat och bästa tid att resa

Marocko har generellt ett torrt och varmt klimat. Dock kan klimatet skifta i de bergiga delarna av landet där man kan uppleva både snötäckta bergstoppar och stekande ökenhetta. Landets kustområde har ett tempererat klimat med torra somrar och milda vintrar. I de flesta delar av landet ligger temperaturen runt 20 °C – 30 °C året om.

Sjukvård

Kvaliteten på sjukvården varierar i landet. Landsbygden har sällan större faciliteter men i städerna finns ofta tillgång till fullgod sjukvård. Se till att din sjukförsäkring är aktuell.

Skrivet och uppdaterat senast 23-09-2021 av Dr. Karl-Eric Karlman