USA

Inför din resa till USA finns det ett antal vaccin som du rekommenderas att ta för att få en säker resa. Du bör främst se till att ditt grundskydd är uppdaterat. Dessutom är vaccination mot hepatit A och hepatit B rekommenderat. Du bör också överväga vaccin mot epidemisk hjärnhinneinflammation vid längre vistelser.

Rekommenderade vaccinationer

Vid längre vistelse (backpacking, volontärarbete, bosättning etc.)

Övriga rekommendationer

Hygien

Till följd av en hög halt av klor i kranvattnet i USA håller de flesta Amerikaner sig borta från kranvattnet. Det är dock inget fel på kranvattnets standard, men du kan köpa vatten på flaska om du vill.

Rabies

Rabies kan förekomma i USA och du bör vara extra försiktig om du ska vara mycket i naturen samt direkt uppsöka sjukvård om du blir biten.

Bra att veta om USA

Klimat och bästa tid att resa

Klimatet varierar kraftigt mellan olika delstater i USA, men större delen av landet har ett kontinentalt klimat med heta somrar och kalla vintrar. Temperaturen varierar också mycket mellan delstater med runt 20 °C – 30 °C året runt i de mer sydvästliga delarna.

Sjukvård

Standarden på sjukvården i USA varierar mellan delstater men är generellt bra. Kostnaderna är dock mycket höga utan försäkring och du bör därför se till att ha en heltäckande reseförsäkring.

Skrivet och uppdaterat senast 19-10-2021 av Dr. Karl-Eric Karlman