Italien

Inför din resa till Italien bör du kontrollera ditt grundläggande vaccinationsskydd. I övrigt kan det vara fördelaktigt med vaccin mot TBE vid längre resor och om du planerar att vistas mycket i naturen. Känsliga personer rekommenderas också vaccin mot hepatit B.

Rekommenderade vaccinationer

Vid längre vistelse (backpacking, volontärarbete, bosättning etc.)

Övriga rekommendationer

Hygien

Kranvattnet i Italien går i regel bra att dricka, annars finns det en varnande text som lyder ”acqua non potable”. Dock dricker man vanligtvis inte kranvattnet i Italien eftersom det inte smakar gott.

Rabies

Rabies kan förekomma i Italien och du bör därför vidta försiktighet kring djur.

Bra att veta om Italien

Klimat och bästa tid att resa

Klimatet i Italien varierar mellan olika delar av landet. I Italiens norra delar är klimatet tempererat med varma somrar och kalla vintrar. 

I kustregionerna och i landet råder medelhavsklimat med milda vintrar och torra, varma somrar. I södra Italien går temperaturen ofta över 30 °C under sommarmånaderna.

Sjukvård

I Italien håller de allmänna sjukhusen generellt en tillfredsställande nivå, även om problem förekommit främst i södra och centrala Italien. Dessutom är den privata sjukvården väl utbyggd i de större städerna. 

Som svensk är du berättigad till hälso- och sjukvård vid allmänna italienska sjukhus och hälsovårdscentraler förutsatt att du kan uppvisa ett europeiskt sjukvårdskort.

Skrivet och uppdaterat senast 31-10-2021 av Dr. Karl-Eric Karlman