Region Skåne:
Vaccination against covid-19

Sri Lanka

Inför din resa till Sri Lanka rekommenderas du att vaccinera dig mot ett antal sjukdomar. Detta inkluderar vaccinering mot hepatit A och vid längre besök rekommenderas också vaccin mot hepatit B. 

Vid längre resor i Sri Lanka och speciellt i västra delen rekommenderas också vaccination mot japansk encefalit. Vid längre resor under enklare förhållanden bör du också överväga vaccination mot tyfoid.

Rekommenderade vaccinationer

Vid längre vistelse (backpacking, volontärarbete, bosättning etc.)

Obligatoriska vaccinationer

Bevis om vaccination mot gula febern krävs om du besökt länder där sjukdomen finns.

Övriga rekommendationer

Inför din resa till Sri Lanka finns det dessutom några andra rekommendationer som är bra att följa.

Hygien

Trots att kranvattnet i Sri Lanka är klorerat och säkert så bör du undvika det. Detta beror på att bakteriekulturen i vattnet skiljer sig en hel del från den i Sverige. Därmed kan drickande leda till en upprörd mage och flaskvatten är därför ett bättre alternativ.

Det kan också vara bra att i förebyggande syfte äta mjölksyretabletter som stärker tarmfloran.

Myggskydd

I Sri Lanka förekommer myggburna sjukdomar som denguefeber, chikungunyafeber och Zika. Högsäsonger för smittspridning av denguevirus är maj-juli och oktober-december.

Det enda sättet att skydda dig mot dessa sjukdomar är genom att undvika myggbett. Undvika därför att befinna dig utomhus när myggen är som mest aktiva (tidigt morgon och kväll). Du bör också använda myggspray där huden är synlig. Det är också säkrast att sova under myggnät och att stänga dörrar och fönster.

Rabies

Rabies kan förekomma i Sri Lanka och du bör därför vara försiktig runt djur.

Bra att veta om Sri Lanka

Innan du ska åka till Sri Lanka är det bra att känna till grundläggande information om landet.

Klimat och bästa tid att resa

Sri Lanka har ett varmt och tropiskt klimat med mycket regn året runt. Medeltemperaturen håller sig runt ca 25 °C året om och det är vanligt med en dagstemperatur på ca 30 °C.

Sjukvård

Sjukvården är dyr i Sri Lanka och du rekommenderas därför att ha en giltig sjukförsäkring. Akutsjukvård är inte tillgängligt utanför de större städerna.

Skrivet och uppdaterat senast 18-09-2021 av Dr. Karl-Eric Karlman