Indonesien

Om du planerar att åka till Indonesien finns det ett antal vaccin du bör ta innan dess. Du rekommenderas att vaccinera dig mot hepatit A och mot hepatit B om du tänker stanna längre än tre veckor. Vid längre vistelser rekommenderas också vaccin mot tyfoid och vid vistelser på landsbygden bör du även överväga vaccinering mot japansk encefalit.

Rekommenderade vaccinationer

Vid längre vistelse (backpacking, volontärarbete, bosättning etc.)

Övriga rekommendationer

När du ska till Indonesien finns det dessutom några andra rekommendationer som kan vara bra att känna till och följa.

Hygien

Du bör undvika att dricka kranvattnet i Indonesien för att vara på den säkra sidan och istället köpa vatten på flaska.

Malaria

Malaria förekommer i flera områden i Indonesien men främst öster om Bali och på landsbygden samt på Lombok, Flores och Sumba. Malariaprofylax kan därför vara rekommenderat eftersom malariamedicin inte alltid finns att tillgå i Indonesien.

Rabies

Rabies förekommer på Bali och framförallt hos hundar men även hos katter. Du bör därför vidta försiktighet kring djur och direkt uppsöka sjukvård om du blir biten.

Bra att veta om Indonesien

Inför din resa till Indonesien finns det lite fakta om landet som kan vara bra att känna till.

Klimat och bästa tid att resa

Eftersom Indonesien sträcker sig tvärs över ekvatorn är klimatet fuktigt med en jämn ström av regn under hela året. Temperaturen går sällan under 30 °C. Landet har en regnperiod mellan oktober och april och det regnar då lite mer än under resten av året.

Sjukvård

Sjukvården i Indonesien har en avsevärt lägre kvalité än den svenska sjukvården och utanför stora städer är sjukvården undermålig. Det är därför starkt rekommenderat att du har en fullgod sjuk- och reseförsäkring som även inkluderar medicinsk evakuering.

Skrivet och uppdaterat senast 18-09-2021 av Dr. Karl-Eric Karlman