Region Skåne:
Vaccination against covid-19

Jamaica

Om du ska åka till Jamaica är det rekommenderat att ta ett antal vaccin innan resan. Du rekommenderas att vaccinera dig mot hepatit A och hepatit B. Vaccin mot tyfoid bör också övervägas om du planerar en längre vistelse i landet.

Rekommenderade vaccinationer

Vid längre vistelse (backpacking, volontärarbete, bosättning etc.)

Övriga rekommendationer

Hygien

Generellt anses det säkert att dricka kranvattnet på Jamaica. Dock kan stora väderliga fenomen som orkaner eller stormar bidra till att dricksvattnet blir orent. Precis efter sådana fenomen kan det därför vara säkrast att använda flaskvatten.

Myggskydd

Det finns ett antal myggburna sjukdomar som kan förekomma i Jamaica. Detta inkluderar denguefeber, chikungunyafeber samt zikavirus. 

Myggorna är som mest aktiva vid skymning, gryning och i skugga dagtid. Strand, starkt solsken och bris håller därför effektivt dessa myggor borta.

Det enda sättet att skydda dig mot dessa sjukdomar är genom att undvika myggbett. Använd myggspray/balsam där huden är synlig och använda kläder som täcker så mycket av kroppen som möjligt. Sov under myggnät med stängda dörrar och fönster för ytterligare skydd.

Rabies

Jamaica är fritt från rabies i hundar, men rabies kan fortfarande återfinnas hos vissa vilda djur som fladdermöss.

Bra att veta om Jamaica

Klimat och bästa tid att resa

I Jamaica är klimatet tropiskt och hett året runt i de flesta områden. Dock har det bergiga inlandet ett svalt och torrt klimat. Mellan juli och november kan det ibland förekomma orkaner i landet.

Temperaturen i Jamaica är jämn med små variationer mellan årstiderna och under dygnet. Generellt hålls temperaturen runt 25 °C till 30 °C året runt.

Sjukvård

Standarden på sjukvården i Jamaica är lägre än i Sverige. Dock finns det mindre, allmänna sjukhus runtom i landet och i huvudstaden Kingston och i Montego Bay finns det bättre akutsjukvård. 

Privata läkare och sjukhus kräver ofta kontant förskottsbetalning eller garanti från försäkringsbolag innan vård inleds.

Skrivet och uppdaterat senast 31-10-2021 av Dr. Karl-Eric Karlman