Egypten

Du som ska besöka Egypten rekommenderas att ta vaccin mot hepatit A. Vid längre vistelser i landet rekommenderas även vaccin mot hepatit B. Om du planerar att stanna längre än 3 veckor i landet bör du också vaccinera dig mot tyfoid. Dessutom kan vaccination mot gula febern krävas för inresa om du har besökt vissa länder i Afrika tidigare.

Rekommenderade vaccinationer

Vid längre vistelse (backpacking, volontärarbete, bosättning etc.)

Obligatoriska vaccinationer

Gula febern vaccin är obligatoriskt om du anländer från områden med spridning av gula febern. Detta gäller även om du anländer från Rwanda, Tanzania, Eritrea, Somalia och Zambia.

Övriga rekommendationer

När du ska till Egypten finns det dessutom några andra rekommendationer som är bra att följa.

Hygien

Eftersom den allmänna hygiennivån och renligheten i Egypten skiljer sig från Sverige, är det viktigt att vara noga med sin personliga hygien. Tvätta alltså händerna ofta. 

Det anses idag vara säkert att dricka vattnet från kranen i Kairo, Alexandria, Luxor och Aswan. Om du helt vill utesluta magsjuka rekommenderas du dock att utesluta kranvatten och istället dricka vatten på flaska.

Rabies

Rabies förekommer i Egypten och du bör därför vara aktsam kring djur.

Bra att veta om Egypten

Inför din resa till Egypten kan det vara bra med lite grundläggande information om landet och de förhållande som gäller där.

Visum, språk och religion

Nordiska medborgare måste ha visum för att få resa in till Egypten.

Det språk som officiellt talas i Egypten är arabiska men vissa kan även tala franska eller engelska.

Den statsreligion som råder i Egypten är islam och nästan alla muslimer bekänner sig till islams huvudinriktning sunni.

Klimat och bästa tid att resa

Klimatet i Egypten är ökenlikt med heta, torra somrar och mildare vintrar. Under sommaren är medeltemperaturen mellan 27 ºC och 32 ºC, men vid Röda havet kan den stiga till 43 ºC. 

I Egypten är vädret generellt bra överallt året om.

Sjukvård

I de stora städerna och på turistorterna i Egypten finns det sjukhus som håller västerländsk standard. Dock är vårdavgifterna generellt höga och standarden på vården varierar i landet.

Inför din resa bör du kontrollera att du har tecknat en reseförsäkring eller kontrollerat om reseförsäkring ingår i din hemförsäkring.

Skrivet och uppdaterat senast 26-08-2021 av Dr. Karl-Eric Karlman