Region Skåne:
Vaccination against covid-19

Kuba

Om du ska resa till Kuba rekommenderas du att vaccinera dig mot hepatit A. Om du tänker stanna en längre tid på Kuba bör du även vaccinera sig mot hepatit B. Vid planer att leva ett enkelt liv nära lokalbefolkningen är det också rekommenderat med vaccin mot tyfoid.

Rekommenderade vaccinationer

Vid längre vistelse (backpacking, volontärarbete, bosättning etc.)

Obligatoriska vaccinationer

Gula febern vaccin är obligatoriskt om du anländer från områden med spridning av gula febern.

Övriga rekommendationer

När du ska resa till Kuba finns det utöver vaccination några andra rekommendationer som är bra att känna till och följa.

Hygien

Det är viktigt att som turist vidta försiktighetsåtgärder när det gäller att dricka vatten eller äta mat inom landet. Eftersom kranvattnet på Kuba inte är säkert att dricka ska du endast dricka vatten från förseglade flaskor från ansedda källor. Vatten som har filtrerats och kokats går också bra att dricka. 

Det är också rekommenderat att ta med diarrémedicin och vätskeersättning för att förhindra uttorkning vid eventuell magsjukdom.

Myggskydd

På Kuba förekommer ett antal sjukdomar som sprids via myggor. Detta inkluderar denguefeber, chikungunyafeber samt zikavirus. Det enda sättet att skydda dig mot dessa sjukdomar är genom att undvika myggbett. 

För att undvika myggbett bör du undvika att befinna dig utomhus när myggen är som mest aktiva. Du bör också använda myggspray/balsam där huden är synlig och eftersom myggmedel är svårt att få tag på i Kuba bör detta tas med. Använd också kläder som täcker så mycket av kroppen som möjligt och sov under myggnät eller stäng dörrar och fönster.

Rabies

Djur med rabies är vanligt förekommande i Kuba varav försiktighet kring djur bör vidtas.

Bra att veta om Kuba

Inför din resa till det tropiska Kuba finns det ett ett antal saker om Kuba som är bra att ha koll på.

Klimat och bästa tid att resa

Kuba är välkänt för sitt tropiska klimat. Det är både varmt och fuktigt på Kuba med varma temperaturer året om. På sommaren kan dagstemperaturen gå upp till 35 °C.

På Kuba regnar det mest om sommaren och hösten och då är det också orkansäsong. Vädret på Kuba är bra överallt i januari, februari, mars, april, november och december.

Sjukvård

Den sjukvård som erbjuds turister på Kuba håller acceptabel klass och kubanska läkare är välutbildade och professionella. Dock kan det råda brist på mediciner och utrustning som anses självklara inom svensk sjukvård. Som turist har man oftast tillgång till läkare genom de flesta större hotell.

Skrivet och uppdaterat senast 30-08-2021 av Dr. Karl-Eric Karlman