Antigentest (snabbtest)

Vi på Vaccinova erbjuder antigentest för Covid-19 både med och utan reseintyg. Du kan ta testet på en av våra kliniker i flera olika städer runt om i Sverige. 

Eftersom vi samarbetar med Apotek Hjärtat kan du även ta testet på flertalet av deras apotek.

Vad är antigentest?

Ett antigentest påvisar, liksom ett PCR-test, om du har en pågående infektion av Covid-19. Testet mäter om du har vissa proteiner från viruset och kan på så sätt påvisa om du har viruset i kroppen och en pågående infektion.

Antigentest används främst som komplement till PCR-test och när det finns behov av ett snabbt provsvar. Testet rekommenderas främst för personer med symptom på Covid-19 och testet bör tas senast 5 dagar efter symptomdebut för tillförlitligt resultat.

Så går provet till

När du ska ta ett antigentest går det till på följande sätt:

  1. Boka tid online för testet: På vår hemsida går du in på fliken ”Boka tid” och kan där välja i vilken stad och på vilken klinik du vill ta testet. 
  2. Provtagning: När du kommer till kliniken kommer en sjuksköterska ta provet genom att föra in en testpinne i näsan.
  3. Provsvar inom 3 timmar: Inom 3 timmar från det att du tog testet får du ett sms med ditt provsvar.

Vad kostar antigentest?

Antigentest med intyg kostar 750 kr.

Antigentest utan intyg kostar 495 kr.

Kan antigentestet användas som reseintyg?

En del länder godkänner att ett antigentest kan användas som reseintyg, men inte alla. För att veta vad som gäller för just ditt resmål hänvisar vi till Sweden Abroad.

Infört testet

Vuxna samt barn från 6 års ålder kan ta ett antigentest. 

Om du är under 16 år och vill ta testet måste målsman följa med. Du ska ha med dig giltig ID-handling vid provtagningstillfället. Om du testar dig för att få reseintyg måste du också ha med dig ditt pass, detta gäller även för barn.

Skrivet och uppdaterat senast 17-08-2021 av Dr. Karl-Eric Karlman